Koji su najčešći uzroci zagađenja vode?

 

 
  1. INDUSTRIJA

Ogromne količine štetnih tvari i plinova dižu se iz dimnjaka industrijskih objekata u atmosferu i putem oborina se vraćaju na zemlju i u vodonosne slojeve. Otpadne industrijske vode zagađuju rijeke i jezera. Mislite da ste sigurni ako u Vašem kraju nema velikih tvornica i proizvodnih objekata? E, pa moram Vas razočarati. Atmosfera se nalazi u konstantnom kretanju, što dokazuju do nas dospjele kiše sa česticama pijeska iz afričkih pustinja, nuklearni oblaci iz Fukushime ili vulkanski pepeo s Islanda. Većina rijeka tek prolazi kroz Hrvatsku, što znači da njihove vode teku i kroz susjedne zemlje koje imaju različite sustave standardizacije i kontrole otpadnih voda, neki stroge, neki nikakve... tako da te vode donesu svašta i u naše krajeve.

  1. ODLAGALIŠTA OTPADA

U Hrvatskoj postoji 126 legalnih i oko 300 divljih deponija, nerijetko i uz sama vodocrpilišta. Zagađenja sa odlagališta kreću se neprimjetno ali stalno i sa sasvim izvjesnim i pogubnim ishodom za vode.

  1. VODOVODNE CIJEVI

U vodovodnim instalacijama (pogotovo starijim od 20 godina) mogu se nalaziti različiti oblici zagađenja kao što su teški metali (olovo, živa, cink, bakar, krom, nikal), hrđa, kamenac i druge, a koje također uvelike utječu na kvalitetu pitke vode. Udio željeza u vodi treba biti minimalnim jer se željezo (kao i drugi metali) povezuje s anorganskim spojevima te stvara toksično opterećenje za ljudsko tijelo.

  1. KLOR

Klor je i osnovni sastojak većine dezinfekcijskih sredstava. On se koristi za ubijanje bakterija u vodi. Klor ubija žive organizme, uključujući ljude. Klor je nužno zlo, dezinfekcija klorom je efikasna, no njegovi popratni učinci za ljudsko zdravlje su pogubni i nepopravljivi. Nisu bez razloga propisane minimalne dopuštene razine klora u vodi. Prag tolerancije kod svakog čovjeka je drukčiji. Osobe koje pate od astme i alergija osjećaju se lošije čak i od slabe koncentracije klora u vodi. A najgore je da klor reagira s organskim spojevima koji se nalaze u vodi iz slavine te stvara dokazano kancerogene supstance trihalometane (trichloromethane).

  1. ARSEN

Arsen je izuzetno otrovan element koji ima veliki utjecaj na ljudsko zdravlje, posebno izaziva probleme sa kožom i cirkulacijom te rak. Može se naći u podzemnim vodama na nekim područjima u Europi kao nusprodukt proizvodnje stakla i elektronike.

  1. PESTICIDI, HERBICIDI, NAFTNI DERIVATI, NITRATI, AZBEST, SOLI KALCIJA, MAGNEZIJA, NEČISTOĆE IZ OTPADNIH VODA

i druge štetne tvari i spojevi koji mogu biti prisutni u vodi te čine koktel koji pijemo još bolje interesantnim.

ČESTA PITANJA

GALERIJA SLIKA

Filter od keramike, gradska voda, kuća, kućanstvo sa 6 osoba Filter od keramike, gradska voda, stan, kućanstvo sa 2 osobe
Pročišćavanje vode za piće
Pročišćavanje vode za piće

U ponudi imamo različite vrste filtera i uložaka koji služe za pročišćavanje vode za piće. Filtrirana voda dobra je za vaše zdravlje.

Pročišćivanje bunarske vode
Pročišćivanje bunarske vode

Uređaji namijenjeni kućanstvima sa vlastitim izvorom vode poput bunara, kod kojih se javlja problem visoke koncentracije mangana ili željeza.

Omekšavanje vode
Omekšavanje vode

Omekšava- njem vode učinit ćete vašu kožu mekšom, tuširanje ugodnijim i neutralizirate taloženje kamenca u kućanskim aparatima.

Zdravo tuširanje
Zdravo tuširanje

Filteri za tuš uklanjaju štetne kemikalije iz vode. Klor uzrokuje zdravstvene probleme, a prilikom tuširanja udišemo klor i druge kemikalije.

Pročišćavanje vode za cijelo kućanstvo
Pročišćavanje vode za cijelo kućanstvo

Uređaji koji se koriste za pročišćavanja: kompletne vode, pitke vode, za zaštitu instalacija, bojlera, perilica rublja i suđa...

PROIZVOD DANA
Vrč za pročišćavanje vode Aquaphor Onyx
Vrč za pročišćavanje vode Aquaphor Onyx
Cijena:296,00 KN
Akcija:158,00 KN
Jeste li znali?