Uređaj na bazi obrnute osmoze 100%
će ukloniti tvrdoću/kamenac iz vode

Borite se s kamencem narodnim sredstvima nije najbolja ideja. Bilo koja kiselina oštetit će  osjetljivu tehniku: ako niste  dobro izračunali dozu, kiselina može oštetiti površinu ili pogodovati razvoju korozije. Ocat i limun nisu najbolje rješenje. Posebna kemijska sredstva za kamenac bore se samo s posljedicama i ne eliminiraju sam uzrok kamenca – višak soli kalcija i magnezija u vodi – tvrdoću. Soli iz vode talože se unutar uređaja i na grijaćima: tako se tehnika kvari od pregrijavanja.

Kava, čaj i juha
ukusniji su s mekanom vodom

Tvrda voda pokvarit će ne samo aparat za kavu ili čajnik, već i raspoloženje za stolom. Zbog viška soli tvrdoće, voda loše upija okus: kao rezultat, kava nije tako mirisna, a juha je bezokusna.

Znakovi tvrde vode u kuhinji

Kamenac u čajniku

Bijele mrlje na posuđu i    Sanitarijama

Mutni film na površini čaja i kave kada se napitak ohladi.
Na stjenkama lončića ostaju tamne mrlje koje se teško uklanjaju bez korištenja kućanskih kemikalija.

Povrće i meso se kuhaju dulje od navedenog u receptu. Teško je izračunati vrijeme pripreme jela

Flaširana voda
nije prikladna za kuhanje

1. Dobra flaširana voda uvijek sadrži mineralne soli, koje nakon zagrijavanja stvaraju kamenac. Prije svega, to se odnosi na vrhunsku mineralnu vodu, budući da ona prema standardima treba sadržavati minerale. S mineraliziranom vodom teško je kuhati: na primjer, izračunati trajanje kuhanja juhe, pripreme čaja, ili potrebnu količinu kave.

2. Flaširana voda se lako kvari ako su povrijeđeni uvjeti skladištenja. Kada se zagrijavaju, čak i od izravnog sunčevog svjetla, PET boce otpuštaju toksične tvari u vodu. PET je najčešći materijal za izradu boca.

Prethodno prokuhavanje omekšat će vodu, međutim nije dovoljno. Soli tvrdoće moguće je u potpunosti ukloniti iz vode samo pomoću uređaja na bazi obrnute osmoze. Kvalitetan reverzno osmozni filter također će dovesti pH (kiselost) vode na neutralnu razinu koja se preporučuje za kavu i koja je jednostavno sigurna za zdravlje.

Tvrdoća i minerali u vodi:
mitovi i stvarnost.

Zašto se pojavljuju soli tvrdoće u vodi

Prije nego što dođe do naše slavine, voda prolazi kroz različite slojeve tla ili dolazi u kontakt s njima. Bez obzira na to je li naša voda bila jezero, rijeka ili podzemna struja - ako u tlu postoje mineralne soli, voda će ih "pokupiti".

Ekonomski je neprofitabilno pročišćavati vodu od soli tvrdoće izravno na vodoopskrbnim crpilištima, pa taj problem mora rješavati svatko "u svojoj kuhinji". Tvrdoća vaše vode ovisi o izvoru vodoopskrbe i mjestu prebivališta. Praktički u svim dijelovima Hrvatske voda je uglavnom visoke i srednje tvrdoće. Što je veća tvrdoća, to se brže nakuplja kamenac.

Zar nisu kalcij i magnezij dobri za zdravlje?

Kalcij iz vode praktički se ne apsorbira, jer se on u vodi nalazi u anorganskom obliku. Dnevna doza kalcija za odraslu osobu je 800 - 1250 mg.

26 litara vode
potrebno je popiti kako bi se ostvario dnevni unos kalcija

Kako biste ostvarili dnevni unos kalcija:

Dovoljno je pojesti 100-150 grama sira (Gouda); Parmezana ili drugog tvrdog sira potrebno je manje od 100 grama. Ili oko 500 grama svježeg sira.

Druga je alternativa – popiti 26 litara vode dnevno!

Znanstvenici još nisu u potpunosti proučili sve mehanizme za apsorpciju kalcija i drugih minerala u ljudskom tijelu. Ovo je prilično složen biokemijski proces.

Može li tvrda voda biti štetna?

Tvrda pitka voda općenito je bezopasna za zdravlje, no ako je tijelo sklono akumulirati i taložiti soli, stalno pijenje tvrde vode može biti štetno. To se najprije odnosi na starije osobe i osobe s bubrežnim bolestima.

Voda u potpunosti bez minerala može se činiti neobičnom na okus. Stoga, umjerena mineralizacija upravo je ono što je potrebno za zdravlje i bolji okus. Dobri filtri obrnute osmoze u završnoj fazi dodaju u vodu korisne minerale u pravoj koncentraciji: na primjer, magnezij koji je najbolje deficitaran element. U nekim modelima možete "isključiti" mineralizator.

Bilo kakvu vodu
filtar obrnute osmoze napravit će mekanom i čistom

Koji filtar može ukloniti kamenac? Bez obzira koliko je prljava voda iz slavine, filtar obrnute osmoze čini nju savršeno čistom. Proizvođači flaširane vode širom svijeta također koriste upravo tehnologiju obrnute osmoze, jer jedino ona sigurno uklanja sve nečistoće: tvrdoću vode, hrđu i pijesak, bakterije, otpad kemijskih i farmaceutskih tvornica.

Filtar obrnute osmoze 100% uklanja suvišnu tvrdoću vode, štiti kućanske aparate i suđe od kamenca, a vaše piće i hranu od stranog okusa.

Obrnuta osmoza zajamčeno uklanja sve nečistoće, pa nju koriste proizvođači flaširane vode širom svijeta, kafići i restorani.

Ulošci se mijenjaju prema rasporedu svakih šest mjeseci i jednom godišnje.

 

Više o filtrima od kamenca

Kupite i povezane proizvode:

  Pročišćavanje vode - Sve