Lijepa sjajna kosa i glatka baršunasta koža trebale bi biti rezultatom svakodnevne higijene. Međutim, vrlo često se pojavljuje problem oštećene suhe kose i nadražene, hrapave kože. Što je tome razlog? Krivi su za to i ekologija, i nedostatak vitamina i drugih nutrijenata, i zasigurno prekomjerna strast za bojenjem i feniranjem kose, a možda i uporaba neodgovarajućih kozmetičkih sredstava i nepravilna njega. Na primjer, počnimo od vode kojom se tuširamo, peremo kosu, lice i tijelo. Što ona sve sadrži?

 

Prvi neprijatelj kose i kože je klor koji se koristi za dezinfekciju vode. Klor nas čuva od opasnih bakterija, no on je veoma jak alergen. Klor isušuje vlasište kose, što uzrokuje pojavu peruti, a kosa postaje krhkom, lomi se i brzo gubi boju ako je obojana. Sličan učinak klor ima i na kožu, koja nakon kupanja može postati suhom, zategnutom, grubom i nadraženom pogotovo kod male djece, ljudi koji imaju osjetljivu kožu ili su skloni alergijama. Klor nadražuje i oči.

Drugi razlog problematične kose i kože je tvrdoća vode (soli kalcija i magnezija). Upravo tvrda voda oduzima nam prirodnu svilenkastost i elastičnost kose i kože. Čak i češljanje kose nakon pranja tvrdom vodom može postati težak i zahtjevan posao. Ljepoti ne služi ni željezo, koje može sadržavati voda. Ono čini kosu slabom i bezbojnom, a sijeda i plava kosa može poprimiti žućkastu nijansu.

I to su tek vidljivi rezultati. Znatno ozbiljnije narušenje zdravlja može nastati od trihalometana, koji nastaju kao rezultat reakcije aktivnog klora s organskim tvarima prirodno prisutnim u vodi. Jedan od trihalometana je i kloroform koji je Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) klasificirala kao kancerogen. Trihalometani se apsorbiraju disanjem, gutanjem ili putem kože.

Da li ste znali da naše tijelo tijekom 10-minutnog tuširanja upije više otrova nego kad bismo popili 8 čaša te iste vode?

Neka kupanje bude zdravim zadovoljstvom! Uklonite klor i druge štetne sastojke iz vode pomoću filtera, tuširajte se hladnijom vodom, koristite kozmetiku na bazi prirodnih sastojaka i osjećajte se bolje!

Aquaphor rješenja za zdravije tuširanje:

  • Filter za tuš WFSH
  • Kućište filtera DP5 + Uložak od komada aktivnog ugljena CA-SE 5 1my
  • Kućište filtera DP5 + Uložak sa granulama aktivnog ugljena LA 5
  • Viking mini + Zamjenski filter uložak B505-13 (za hladnu vodu)

Kupite i povezane proizvode:

  Kako pročistiti vodu i poboljšati zdravlje - Sve