Aquaphor filteri za pročišćavanje vode napravljeni su u skladu s tehnologijom budućnosti – nano tehnologijom. Od svog osnutka Aquaphor u proizvodnim procesima koristi najnovija znanstvena dostignuća u području pročišćavanja vode. Metode, koje su se donedavno primjenjivale samo u složenim industrijskim postrojenjima, danas uspješno rade u kućnim uređajima za pročišćavanje vode trgovačke marke Aquaphor. Jedna od revolucionarnih tehnologija je i membrana od šupljih vlakana.

Membrana od šupljih vlakanaMembrana od šupljih vlakana se sastoji od cjevčica promjera oko 1 mm s poroznim stjenkama. Veličina pora kroz koje se filtrira voda je 0,1 mikron, što je 600-800 puta manje od promjera ljudske kose. Kroz takve pore ne mogu prodrijeti čak ni najsitniji onečišćivači.

 

 

Prednosti filtera s membranama od šupljih vlakana

 • Uklanjaju sve mehaničke nečistoće veličine do 0,1 mikron.
  Uklanjanje takvih čestica, uključujući i čestice koloidnog željeza, omogućuje najviši stupanj transparentnosti pročišćene vode. Pročišćena filterom s membranom od šupljih vlakana voda ima bolji okus i miris, no što je najvažnije, ona je puno sigurnija za konzumaciju. Sitne čestice poput hidroksida željeza mogu ozlijediti osjetljive tkanine unutarnjih organa i uzrokovati niz poremećaja u probavnom traktu.
   
 • Uklanjanje bakterija i mikroorganizama.
  Praktički je nemoguće napraviti neki drugi filtracijski uložak, na primjer od polipropilena ili karbon blok, koji ima propusnost manju od 0,7 – 0,8 mikrona. To nije dovoljno za pouzdano uklanjanje štetnih bakterija. Na primjer, Escherichia coli (E. coli) ima dimenzije 0,3-1x1-6 mikrona, a Staphylococcus aureus (S. aureus) ima promjer 0,5-1 mikron.
   
 • Uklanjanje Giardia cista.
  Giardia ciste imaju oblik poput čahure, otporan na vanjske čimbenike, uključujući i djelovanje baktericida. Stoga, većina kućnih uređaja za pročišćavanje vode ne mogu ih pouzdano ukloniti. Najučinkovitiji način borbe sa njima je filtracija pomoću membrane od šupljih vlakana.

 

Membrane od šupljih vlakana u Aquaphor filtrima

Čestice koje se pročišćavaju aquaphor filterimaPresjek aquaphor uloška k1-07bAquaphor uspješno primjenjuje membrane od šupljih vlakana u proizvodnji uređaja za pročišćavanje vode.
Ova tehnologija se koristi na završnom stupnju filtracije vode u uređajima obitelji Crystal te u automatu za pitku vodu DWM 101 Morion. Membrana od šupljih vlakana (proizvodnje Mitsubishi, Japan) u kombinaciji s proizvedenim Aquaphorom karbon blokom ima najveću učinkovitost u pročišćavanju vode.
Mikro kristali aktivnog srebra, koji se nalaze u karbon bloku,sprečavanju razvoj i množenje zaustavljenih membranom bakterija, što također povećava vijek trajanja zamjenskih uložaka.

 

Ostala korisna svojstva membrana od šupljih vlakana

Sa stajališta performansi membrana od šupljih vlakana kombinira korisna svojstva filtera tipa „sito“ (površinska filtracija) i volumenskih filtera (filtracija kroz cijeli volumen). Prvi imaju sve pore otprilike iste veličine, dok drugi imaju znatno veći kapacitet zadržavanja nečistoća.

 • Ekološki čista proizvodnja.
  Za razliku od membrana u obliku role, koje se uobičajeno koriste u reverzno osmotskim filterima, membrane od šupljih vlakana izrađene su od čistog polietilena, bez upotrebe otapala.
 • Inertnost materijala.
  S obzirom da su izrađene od polietilena, jednog od najbolje inertnih materijala, membrane od šupljih vlakana su izdržljive, dugovječne i otporne na djelovanje agresivnih vanjskih čimbenika.
 • Ogromna površina filtracije u minimalnom volumenu.
  Površina filtracije membrane od šupljih vlakana, koja se koristi u Aquaphor uređajima za pročišćavanje vode, je 7500 cm2.
 • Veliki kapacitet zadržavanja prljavštine.
  Membrane od šupljih vlakana mogu filtrirati mnogo veću količinu „nečistoća“ u usporedbi s uobičajenim volumenskim filtrima poput polipropilenskog ili karbon bloka.

Postupak izrade

Iz rastaljenog polimera pomoću posebnog aparata (ekstrudera) oblikuju se vrlo tanke cjevčice. Materijal cjevčice je takav da kod „stvrdnjavanja“ (polimerizacije) u njoj se formiraju područja s različitim strukturama: neka područja su elastična (imaju sposobnost istezanja), a druga su kristalizirana (nemaju sposobnost istezanja).Membrane u kućištu aquaphor filtera

Odmah nakon stvrdnjavanja cjevčice, ona se podvrgava strogo
doziranom rastezanju. Tako se kristalna područja „trgaju“ i u stjenkama nastaje mikro perforacija točno definirane veličine.

Takva mikro perforacija je odgovorna za filtriranje vode.
Promjenom parametara ekstruzije i istezanja mogu se dobiti šuplja vlakna različitih promjera i poroznosti.

Šuplja vlakna se izrezuju na potrebnu dužinu, skupljaju u snop i presavijaju na pola na 180 stupnjeva u obliku „petlje“, tako da se „izlazi“ i „ulazi“ cjevčica nalaze s jedne strane snopa. Zatim krajevi cjevčica zalijevaju specijalnim polimernim ljepilom. Nakon što se ljepilo stvrdne,odrezuje se jedan njegov dio kako bi se otvorili ulazi u cjevčice.

Nakon toga ovu konstrukciju stavljaju u kućište, koje regulira protok vode, i filtracijski uložak je spreman za rad!

Voda ulazi kroz zatvoreni kraj „petlje“, filtrira se kroz mikro pore na stjenkama vlakana i čista izlazi kroz cjevčice iz uređaja.

  Kako pročistiti vodu i poboljšati zdravlje - Sve