Karbon blok je relativno novo tehnološko dostignuće u primjeni aktivnog ugljena. To je kohezivna monolitna struktura, koja ima veće tehnološke mogućnosti obrade vode u usporedbi s konvencionalnim filterima s granuliranom strukturom.
Uobičajeni karbon blokAquaphor je stvorio novu generaciju karbon bloka na temelju vlastitih komponenata za filtriranje. U proizvodni proces karbon bloka uključen je Aqualen koji rješava višestruke probleme svojstvene tradicionalnim vrstama karbon blok uložaka.
Uobičajeno karbon blokove proizvode od aktivnog ugljena u prahu tako da ga pomiješaju sa sitno izmrvljenim polimerom i zapeku. Pod utjecajem visoke temperature male čestice ugljena (od 20 do 50 mikrona) međusobno se zalijepe.

Na kraju se dobiva filtracijski materijal, čija se određena svojstva (poroznost, na primjer) mogu podešavati za vrijeme proizvodnog postupka. Takva svojstva ostat će konstantna tijekom cijelog vijeka trajanja filtracijskog uloška. S obzirom na činjenicu da su čestice sorbensa međusobno vezane, karbon blokovi skoro nikada nemaju "kanalski učinak" svojstven uobičajenim granuliranim filterima.

Na tržištu filtera za pročišćavanje vode obično se mogu naći dvije vrste karbon blokova: "dobre" i "ne tako dobre".
"Dobri" karbon blokovi su učinkoviti kod uklanjanja otopljenih nečistoća zahvaljujući svojoj visokoj gustoći, koja se postiže korištenjem čestica ugljena manje veličine. Nažalost, takvi blokovi se vrlo brzo začepljuju netopljivim česticama prisutnim u vodi, a gubitak funkcionalnosti može biti i do 50%. Njihovo korištenje u područjima gdje voda ima puno sedimenta skupo je i neudobno.

"Ne tako dobri" karbon blokovi obično imaju dug vijek trajanja i mogu se dugoročno koristiti kod vode koja ima puno mehaničkih nečistoća (spomenutog sedimenta). Nažalost, njihov dug vijek trajanja omogućen je velikim otvorima između čestica ugljena. Kao rezultat, takvi karbon blokovi pružaju znatno slabiju kvalitetu filtracije nego "dobri".

Aquaphor je pronašao optimalno rješenje za ovaj problem, uključivši u sastav karbon bloka ionoizmenjivačko vlakno AQUALEN. Naši karbon blokovi temelje se na mješavini granuliranih i vlaknastih komponenti za filtriranje te su dobili naziv «CF-block» («carbfiber-block»).
 

Aquaphor karbon blok sa vlaknima Aqualena

Karbon blok aquaphor s vlaknima AQUALENA

Aquaphor CF-blokovi nemaju spomenute više nedostatke uobičajenih karbon blokova i nemaju  ekvivalent na tržištu.

Prednosti korištenja AQUALEN vlakana u karbon bloku:

  • AQUALEN je hidrofilen, to jest za razliku od karbona dobro se moči i može djelovati kao distributer protoka vode. To je posebno korisno u gustoj strukturi karbon bloka te uklanja "mrtve zone" u filteru koje ne sudjeluju u procesu pročišćavanja vode.
  • AQUALEN omogućuje znatno bolju filtraciju mehaničkih nečistoća. Vlakna AQUALENa  čine strukturu karbon bloka rahlijom, čime osiguravaju mehaničku filtraciju kroz cijeli volumen filtra.
  • AQUALEN u potpunosti uklanja teške metale.
  Kako pročistiti vodu i poboljšati zdravlje - Sve